Door: Sofian Fikri
Je hebt met Susan afgesproken om samen te gaan eten. Susan is een meid die je via Facebook hebt leren kennen. Op weg naar het restaurant krijg je een FB-bericht binnen op je I-phone. Met je ene hand houd je je fietsstuur vast. Je begint al graaiend naar je telefoon te zoeken. Dat ding trilt weer..godverdomme..waar zit ie nou? Met veel moeite en half zittend op de zadel heb je je telefoon eindelijk te pakken. Je opent je Facebook-account en je leest dat Susan je heeft getagd bij restaurant de Wiedewaasjes, met een bijbehorende tekst: ”zometeen heerlijk dineren met Jan-Jurjen Jurjensen. Heb er zin in !”.

Waarom tagt ze mij? Heeft ze misschien anderen uitgenodigd die aan de andere kant van het restaurant gaan zitten om ons te begluren? Met deze vragen in je achterhoofd fiets je verder, op weg naar het al aangekondigde dinervoorstelling.

Eenmaal aangekomen, begint je telefoon weer te trillen. Weer een FB-bericht! Al lopend naar binnen, lees je het bericht. Het is Kathelijne die je een smakelijke voortzetting toewenst. Wat ze niet had toegewenst en ook niet voorzien had, was dat je ,tijdens het lezen, de klapdeur met volle kracht in je gezicht kreeg en zo tientallen ogen op jou gericht waren . Kathelijne, Facebook, Susan…dank je wel!

Je zit nu eindelijk aan tafel..je kletst wat met haar. Zo nu en dan kijk je haar in de ogen aan. Maar waar je vooral tegen aankijkt is de bovenkant van haar hoofd wanneer ze steeds maar weer in haar Blackberry duikt.
Het voorgerecht wordt geserveerd. Zo, nu even de maag vullen want dat gechitchat met haar was ook niet van bijzonder hoog niveau. Door het gedurend knorren van de maag week het gespreksstof steeds uit naar varkensbotten en de gelijkenissen met die van de mens.

Enfin…de voorgerechten lagen op tafel. Jij een tonijnsalade, zij een rundercarpaccio. Je pakt je mes en vork. En op het moment wanneer je een hap wilt nemen, klinkt er een luid gegil aan de overkant van de tafel. Je laat van schrik je bestek vallen en je ziet dat zij jou met grote ogen en vol ongeloof aan zit te staren. Ze graait in haar tas, kijkt je boos aan en zegt dan vervolgens: ‘Je gaat toch niet beginnen met eten als er nog geen foto van het gerecht is gemaakt??!!!’. Ze neemt een foto van het gerecht. Eentje zonder jou , eentje met jou. Ze plaatst het op Facebook.

Nadat je van haar afscheid hebt genomen, fiets je naar huis en ga je achter de computer zitten. Je opent je Facebook en je ziet dat er 30 likes zijn aangeklikt en 46 reacties zijn weergegeven. Je leest alle reacties door waarbij er één in het oog sprong. Een reactie van je huisgenoot: ‘hahaha, dat shirtje wat je draagt, daar sliep je afgelopen nacht ook in…LOL , LMFAO!!!’.