De omstreden Belgisch-Marokkaanse imam Tarik Chadlioui, ook wel Tarik Ibn Ali genoemd, is dit weekeinde een van de gastsprekers op een benefietconferentie in het Nederlandse Almere-Buiten. Hij is uitgenodigd door de moskee Omar Ibn Al Khattab. Dat staat te lezen op de Facebookpagina van Moslimjongeren Almere, die een flyer van de bijeenkomst hebben geplaatst.

Of de gemeente Almere de komst van de imam toestaat, is onbekend. Vandaag was niemand bereikbaar voor inhoudelijk commentaar.

Broeder Tarik ibn Ali is veelbesproken omdat hij geldt als de inspirator van het inmiddels opgedoekte Sharia4Belgium, een radicale moslimorganisatie die oproept tot haat jegens niet-moslims. In een rechtszaak tegen de voormalige voorman van de beweging zei de rechter eerder dit jaar dat Sharia4Belgium zelf geen aanslagen pleegt, maar die wel nastreeft. Tarik Ibn Ali zou ook banden hebben met jihadstrijders in Syrië.

Hij kwam in het nieuws toen fikse ophef ontstond over een benefietgala in Rijswijk. Dat stond gepland voor 8 maart van dit jaar, maar werd uiteindelijk afgeblazen, onder meer vanwege de komst van Tarik Ibn Ali. Critici spraken van “haatpredikers”.

Op de website van de moskee Omar Ibn Al Khattab staat de komst van Tarik Ibn Ali niet letterlijk vermeld. Er worden -naast broeder Aziz Al Bah- twee “zeer toonaangevende gastsprekers” aangekondigd. Welke dat zijn, is een “verrassing”.