Het politieke klimaat van Nederland is discriminatoir. Dat zei de nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer vandaag in het tv-programma Buitenhof. En er wordt te weinig aan gedaan dat racisme aan te pakken.

Dat stelde de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer zondag in het programma Buitenhof.
Hij reageerde daarmee op een afgelopen week uitgebracht rapport van de Raad voor Europa waarin staat dat Nederland racisme in de samenleving beter moet aanpakken. Zo zou er een nationale strategie nodig zijn tegen discriminatie wegens ras.

Het politieke tij in Nederland is racistisch’, aldus Brenninkmeijer. ‘Dan heb ik het niet over één partij maar over de stemming in Den Haag. Die is tegen buitenlanders.’ Volgens de ombudsman is de racistische houding in Nederland gemeengoed geworden en zijn politieke partijen vaak wars van kritiek daarop. ‘De politiek voelt zich ongenaakbaar. De indruk ontstaat dat de sfeer in Den Haag er een is van ‘anything goes’. Kritiek wordt niet aanvaard.’

Volgens Brenninkmeijer is het tijd voor reflectie en moet de politiek daarin het voortouw nemen. ‘De regering moet goed nadenken waar we mee bezig zijn.’ Volgens hem moet het kabinet daarbij een voorbeeld nemen aan Duitsland, waar de regering een campagne opzet ter bestrijding van racisme en discriminatie.