De Omaanse minister van Buitenlandse Zaken, Yusuf bin Alawi bin Abdullah, is woensdag aangekomen in de Algerijnse hoofdstad na een staatsbezoek in Marokko. Verwacht wordt dat de minister het sektarische geweld tegen de Mozabieten met de Algerijnse autoriteiten zal bespreken. De Mozabieten zijn een etno-religieuze minderheid in Ghardaïa en omgeving. Zij hangen de kleine islamitische stroming Ibadisme aan net als 75% van de Omaanse bevolking. Aanhangers van deze stroming zijn er verder alleen getale enkel op relatief geïsoleerde plaatsen in Libië en de eilanden Bahrein, Jerba en Zanzibar.
Honderden gewonden bij escalatie
In Algerije wordt de etno-religieuze minderheid al 3 jaar geconfronteerd met sektarisch geweld vanuit de Soennitische Moslims. Door de escalatie van de situatie in het gebied kwamen enkele weken geleden meer dan 20 Mozabieten om en vielen er honderden gewonden in het sektarisch geweld.
Sektarisch geweld onder staatstoezicht
De Omaanse minister zou van de Algerijnse autoriteiten de garantie willen krijgen dat zij niet betrokken of partijdig zijn in het sektarisch geweld tegen de Mozabieten. De partijdigheid van de Algerijnse autoriteiten zou blijken uit arrestatie van tientallen activisten van de Mozabieten waaronder de prominente mensenrechtenactivist Kamal Eddine Fekhar. Op het internet worden ook foto’s en ander beeldmateriaal verspreid waarin te zien is dat Soennitische Chaamba Arabieren onder toeziend oog van de Algerijnse politie aanvallen uitvoeren op de Mozabieten.
Saoedische verkettering
De escalatie en het voortduren van het sektarisch geweld in Ghardaïa en omgeving zou ook door externe bemoeienis komen. Zo werden de Mozabieten door verschillende Salafistische geleerden op de Saoedische zender Iqraa verketterd. Zij riepen in 2013 meermaals op tot het bestrijden van de deze Amazigh minderheid.
Steun uit Nederland
Hoewel in Nederland het geweld relatief onbekend is werd er op 16 juli j.l. een demonstratie gehouden voor de Algerijnse ambassade om de situatie aan te kaarten en de Algerijnse autoriteiten tot ingrijpen aan te zetten.