Er komt een groot nieuw islamitisch centrum in Rotterdam. De instelling die erachter zit, krijgt een flink bedrag toegeschoven uit het Midden-Oosten. ‘De wereld moet vertrouwd raken met de positieve rol die moslims spelen.’

In Amsterdam ontstond onlangs commotie over externe financiering van islamitische stichtingen. Nu blijkt ook een nieuwe instelling in Rotterdam op die manier gerealiseerd te worden. In september opent in Delfshaven een islamitisch cultureel centrum aan de Mathenesserstraat.

Steun uit Saoedi-Arabië
Het is een dependance van de stichting Sociaal Cultureel Centrum in Nederland (SSCCN), dat gevestigd is in Den Haag. Voorzitter Kamis Gacha van de SSCCN heeft in een interview op de website van het ministerie van islamitische zaken in Koeweit aangegeven, dat een ontwikkelingsbank uit Saoedi-Arabië een half miljoen euro steekt in het nieuwe onderkomen.

Gacha meldt dat het centrum ‘hulp en bijstand kan verlenen in het behouden van de islamitische identiteit’. Volgens de voorzitter wonen er vierduizend moslims in de directe omgeving van de nieuwe vestiging. De organisatie bevestigt het bericht op het blog van Rotterdammer Carel Brendel dat ze binnenkort haar deuren opent. Het islamitische centrum komt in een voormalig pand van Zadkine.

Volgens een woordvoerder van de stichting SSCCN moet de locatie in Delfshaven ruimte bieden voor ‘activiteiten en ontmoetingen voor onder andere vrouwen en kinderen.’

Op de website van de stichting staat dat de SSCCN opgericht is om de etnisch-culturele minderheden te ondersteunen en bij te dragen aan een positieve integratie in de Nederlandse samenleving. De stichting organiseert ieder jaar een islamitisch driedaags zomerkamp.

Afgewezen
Een voorlichter van de deelgemeente Delfshaven laat weten dat het centrum past binnen het bestemmingsplan. Een verzoek om subsidie is wel afgewezen.

In een interview in Het Parool zegt een topambtenaar uit Koeweit dat voorzitter Kamis Gacha betaald krijgt van de oliestaat om de islam in Nederland te promoten.

‘Koeweit ziet voor zichzelf een voorname rol weggelegd in de wereld om misverstanden over de islam uit de weg te ruimen en de islam te promoten,’ aldus de ambtenaar. ‘De wereld moet vertrouwd raken met de positieve rol die moslims spelen. Het moet duidelijk worden gemaakt dat er geen plaats is voor extremisten binnen de islam.’