Vandaag opnieuw massale protesten in Marokko in verband met de dood van een visverkoper. Voor de Negende dag op rij gingen mensen massaal de straat op. De huidige protesten zijn de grootste sinds de Lente in 2011.
Tienduizenden mensen zijn in Marokko op verschillende plekken de straat opgegaan om te demonstreren na de dood van visverkoper Mohsin Fikri.

Niet alleen op straat wordt geprotesteerd. Ook op sociale media is de stroom protesten en kritiek onophoudelijk. De kritiek richt zich op de Lmakhzen, een term waarmee het Marokkaanse koningshuis wordt bedoeld.

De aanleiding

De 31-jarige visverkoper uit Al Hoceima kwam om het leven in een vuilniswagen. Dat gebeurde toen Fikri zijn in beslag genomen koopwaar uit de vuilniswagen wilde terughalen nadat hij aan de kant was gezet. Iemand zette het persmechanisme van de vuilniswagen in werking zodat de verkoper geplet werd.

De protesten, die vooral gaan om machtsmisbruik door de overheid en oneerlijke behandeling van onder meer kleine ondernemers, begonnen in de stad Al-Hoceima, waar het voorval plaatsvond. Ze breidden zich uit naar onder meer Nador, Totawin, Casablanca Tanger, Driouach, Agadir, Marakach en hoofdstad Rabat.

Grote demonstraties zijn zeldzaam in Marokko. In 2011 gingen mensen de straat op om hervormingen te eisen. Dit leidde ertoe dat de koning een deel van zijn macht afstond aan een gekozen regering. Om te voorkomen dat opnieuw protesten zouden uitbreken, werden toen ook meer veiligheidsmaatregelen genomen.

Foto’s: Achraf Bellaali

amazightimes

amazightimes

amazightimes

amazightimes

amazightimes

AmazighTimes.nl

amazightimes