Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) hebben de Nederlandse Tamazight Naima Azough aangesteld als speciaal rapporteur preventie van extremisme. Azough zal tot einde van dit jaar verslag doen aan het kabinet over wat goed en minder goed werkt in de Nederlandse praktijk.

Bundelen van goede én slechte ervaringen
Azough zal opzoek gaan naar goede ervaringen én naar plekken waar samenwerking niet vanzelf tot stand komt, en wat daarbij de onderliggende problemen zijn. De goede ervaringen en de knelpunten zal Azough bundelen en bespreken met professionals die met jongeren te maken hebben.

Identiteitsvorming tegen ronselaars
Azough zal zich tijdens haar inventarisatie opzoek naar gemeenten die als doel hebben kritische denkvaardigheden van jongeren te versterken, te voorkomen dat kwetsbare jongeren zich isoleren van anderen en de Nederlandse samenleving. Dit zodat zij minder vatbaar worden voor ronselaars. Azough heeft in het verleden verschillende onderzoeken verricht waarbij de steun en zorg voor kwetsbare jongeren en sectoroverschrijdende samenwerking voorop stond. Daarbij is Azough jarenlang volksvertegenwoordiger in het Nederlandse parlement.

Jeugd –en onderwijsminister treffen elkaar
De benoeming van Azough komt gepaard met het Nederlandse voorzitterschap van een uniek bespreking van Jeugdministers en Onderwijsministers van de Europese Unie in Brussel gisteren. Hierbij hebben de ministers de gezamenlijke uitgangspunten en acties die elk EU-land kan nemen bij het voorkomen van extremisme.