De Nederlandse studente Kerime van Opijnen (19), opgegroeid in Winsum, is dit weekeinde door de Marokkaanse politie opgepakt en de Westelijke Sahara uitgezet. ,,De politie geloofde niet dat we toeristen waren.”
Uit de bus
Van Opijnen reisde dit weekeinde samen met een groepje Noorse medestudenten met de bus naar El-Aaiun, een stad in het woestijngebied in het zuiden van Marokko. Vlak buiten de stad werd de groep zondag bij een checkpoint uit de bus gehaald door de politie, vertelt de voormalig Winsumse, die sinds augustus in Noorwegen International Environment and Development studeert.
De agenten namen de paspoorten in beslag en brachten de groep naar een kamertje in een politiebureau. ,,We werden ongeveer een halfuur vastgehouden. We probeerden onze familie te bellen en wat foto’s te maken, maar de politie werd heel boos en probeerde de telefoon van een van mijn vriendinnen af te pakken. Ze moest hem ontgrendelen en de politie heeft foto’s verwijderd.”
Referendum
De Westelijke Sahara werd in 1975 door Marokko geannexeerd, nadat kolonisator Spanje er wegtrok. Volgens Marokko hoorde het gebied altijd al bij het koninkrijk, maar internationaal is die claim zeer omstreden. De VN en de EU zien het als betwist gebied. Al sinds 1991 stuurt de VN aan op een referendum over de toekomst van de Westelijke Sahara.
De groep studenten wilde volgens de Groningse aandacht vragen voor het referendum en lokale contacten ontmoeten, net afgestudeerde werkloze Sahrawi’s. Dat zijn de oorspronkelijke bewoners van het gebied. De groep reisde voor de Noorse ontwikkelingsorganisatie SAIH.
Maar ze kwamen dus nooit aan in El-Aaiun. Na enige tijd bracht de politie ze weer naar buiten. Daar stond inmiddels een legertje lokale journalisten te wachten die de studenten begonnen te fotograferen, zegt Van Opijnen. Daarna charterde de politie twee taxi’s, die de studenten 640 kilometer naar het noorden brachten, terug naar Agadir.
Op de hoogte
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de zaak. Een woordvoerster laat weten dat wordt uitgezocht wat er precies gebeurd is en wat de reden van de uitzetting was.
Van Opijnen zegt erg geschrokken te zijn van de ‘agressieve manier waarop we werden behandeld’. ,,De politie geloofde niet dat we toeristen waren. Dat klopt ook wel, maar we deden niets dat tegen de wet in ging.”
Volgens Kerime van Opijnen is hun behandeling ‘nog niets’ vergeleken met wat de Sahrawi’s doormaken. ,,Zij worden dagelijks op deze manier behandeld of zelfs met fysiek geweld uit hun eigen land gehouden.”
Bron:dvhn