De Marokkaanse Nederlander Mahmoud El Hajaji, activist voor de Riffijnse volksbeweging, werd gisteren in de haven van Tanger aangehouden en ondervraagd door de politie. Zo meldt Rif Alert, meldpunt voor Marokkaanse Nederlanders die zich bedreigd of geïntimideerd voelen door ‘de lange arm’ van Rabat. 


De feiten deden zich gisteren voor. El Hajaji zou normaal rond half acht ’s avonds lokale tijd de oversteek van de stad Tanger naar het Spaanse Algeciras maken. Maar daar kwam de activist niet aan toe. Hij werd door de Marokkaanse autoriteiten in de haven tegengehouden. Na een uur wachten werd hij mee naar het politiebureau genomen voor verhoor. Er zouden negen politiefunctionarissen aanwezig geweest zijn tijdens de ondervraging van El Hajaji. De ondervraging zou gaan over zijn activiteiten en uitingen op Facebook en over zijn relatie met de Hirak-activisten in Europa.

Namenlijst Europese Rif-activisten

Vorig jaar deed een verhaal de ronde dat er een lijst zou zijn opgesteld door de Marokkaanse overheid. Op de lijst zouden 102 namen staan van Marokkanen uit allerlei Europese landen. Verschillende mensen die betrokken zijn bij de beweging hadden daarom hun vakantie deze zomer afgelast. Dit uit vrees dat ze in de gevangenis zouden belanden. De Marokkaanse staat zou deze 102 mensen verdenken van subversieve activiteiten. Er is nog steeds veel onduidelijkheid of de lijst echt bestaat of enkel een gerucht is. Daar denkt Rif Alert anders over. “Een ding is duidelijk geworden: de Marokkaanse overheid beschikt wel degelijk over namenlijsten van Europese activisten die gemonitord worden en het risico lopen in Marokko gearresteerd te worden”, aldus Rif Alert.

Arrestatiebevelen tegen Marokkaanse Belgen 
Er zouden ook arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd in januari tegen Europese activisten. Het Marokkaans Openbaar Ministerie heeft aangegeven arrestatiebevelen uit te willen vaardigen voor twee Marokkanen woonachtig in België. Hun namen werden genoemd in de rechtbank van Casablanca. Ze zouden betrokken zijn bij de rechtszaak tegen de leiders van de Hirak.

Yassin Akouh
Stampmedia.be