Nederlandse parlementsleden hebben de Marokkaanse ambassadeur in Nederland opgeroepen om te komen praten over het besluit om het vonnis van de Hirak-gedetineerden te handhaven.

Leden van het Nederlandse parlement hebben verzocht om een officiële ontmoeting met de Marokkaanse ambassadeur, bericht nieuwssite Morocco World News. Tijdens deze ontmoeting willen zij de recente beslissing van het Hof van Beroep in Casablanca, die het vonnis van de 42 Hirak-gedetineerden in hoger beroep bevestigde, “bespreken”.

In afwachting van de goedkeuring van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, zullen de Kamerleden de uitspraak van het Hof van Beroep officieel veroordelen.

De oproep komt enkele dagen nadat leden van het Europees Parlement een brief hadden ondertekend en verstuurd naar de Marokkaanse minister van Justitie, Mohamed Aujjar. In de brief werd de Marokkaanse regering opgeroepen “het lijden van de activisten te beëindigen”. De brief riep ook op tot de onmiddellijke vrijlating van alle politieke gevangenen.

In april 2018 zei Blok tijdens een persconferentie in Marokko dat hij “zijn zorgen had geuit over de situatie in de Rif”. De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, was echter niet gediend van die opmerking. De situatie in de Rif “is geen diplomatieke kwestie, het is een interne aangelegenheid die niet wordt besproken met buitenlanden”, zei Bourita in antwoord op Blok.

In reactie op een opmerking (tijdens dezelfde persverklaring) van de Nederlandse minister over vrijheid van meningsuiting en respect voor gerechtelijke procedures, wees Bourita erop dat deze zaak Marokkaans is, en “Marokko heeft geen lessen te ontvangen, noch enige discussie over dit onderwerp”.