In de trouw van vandaag, maandag 26 maart 2018, is een bericht te lezen over de arrestatie afgelopen vrijdag van de Marokkaanse Nederlander Mahmoud Belhaj in Marokko. Deze krant interviewde de man in kwestie en stelde hem deze vraag:

“U bent de eerste Nederlander die in Marokko is aangehouden sinds de protesten in de zomer van vorig jaar op hun hoogtepunt waren?”

Dezelfde krant, de Trouw dus, schreef vorige jaar op 21 juli 2017:

“Vijf Nederlanders zijn donderdagavond tijdens de protestmars in Marokko opgepakt. Onder hen Boujama Maghnouji met wie Trouw eerder sprak in Nederland”.

Een trouwe lezer van de Trouw weet achteraf niet hoeveel Marokkaanse-Nederlanders in Marokko in totaal zijn opgepakt. Zijn het vijf of zes? Of nog steeds één persoon?

De NOS meldt op zondag 25 maart 2018 op haar website: “De politie in Tanger heeft de Marokkaanse Nederlander Mahmoud El Hajaji opgepakt”.

En ging verder: “El Hajaji is voor zover bekend de eerste Marokkaanse Nederlander sinds de grote protesten die in verband met de Hirak is opgepakt”.

De site van de publieke oproep maakt de verwarring nog groter, want de lezer weet nu niet of het om dezelfde persoon gaat waar Trouw over schrijft (Mahmoud Belhaj).

Wat merkwaardig is, is dat een activist uit Nederland (bij onze redactie bekend) op dezelfde dag van de verschijnen van het artikel op NOS website contact heeft opgenomen met de schrijfster van het artikel en hij deelde haar mee dat vermelding van de eerste arrestatie niet klopt, zij beloofde hem deze fout te ratificeren maar tot maandagavond was daar nog geen sprake van.