De secretaris-generaal van Marokkaans oppositiepartij PAM (Parti Authenticité et Modernité) Ilyas el Omari heeft woensdag een ontmoeting gehad met de Nederlandse ambassadeur in Rabat. De ambassadeur R.G. Strikker werd ontvangen op het hoofdkantoor van de partij.

Oppositieleider of toekomstige premier
De Riffijnse politicus El Omari is enkele weken geleden gekozen tot de voorzitter van het bestuur van de Riffijnse regio Tanger, Titawin en Al Hoceima. De politicus bleek de afgelopen 4 jaar de prominentste oppositieleider voor de regeringspartij PJD (Parti Justice et Développement) en in het bijzonder voor de premier Abdelilah Benkirane. El Omari wordt als secretaris-generaal van de PAM gezien als één van de grootste kanshebbers op het premierschap in Marokko na de verkiezingen over enkele maanden.De Marokkaanse Nederlander als kans
De Nederlandse ambassadeur heeft aangegeven dat er een grote behoefte is bij Nederlandse investeerders om de Marokkaanse markt in te treden via de regio waar EL Omari voorzitter van is. Dit vanwege de mogelijkheden die het gebied heeft voor economische ontwikkeling. Hierbij zou de Marokkaanse Nederlandse gemeenschap -waarvan een groot deel uit de regio komt- een belangrijke rol in kunnen spelen concludeerden zowel de vertegenwoordiger en de bestuurder.

Opvallend zwijgen

Opvallend is dat het uitkeringsverdrag met Marokko onbesproken bleef. Dit ondanks dat de ontmoeting tussen de Nederlandse diplomaat en de politicus maar een dag na het akkoord van het Nederlandse senaat plaats vond.