Over de Riffijnse/noord- Marokkaanse vrijheidsstrijder en strateeg Abdelkrim Alkhattabi die de Rifoorlog tussen 1921 en 1926 leidde is het boek ‘Abdelkrim, parcours van een vrijheidsstrijder’ verschenen. Het boek is geschreven door Ali Idrissi.

Na de onafhankelijkheid te hebben afgeroepen en na de vele veldslagen die het kleine Riffijnsee leger van de Spanjaarden en de Fransen had gewonnen moest Abdelkrim zich na het gebruik van Duitse gifgas gewonnen geven en gaf hij zich over aan de Fransen.

Het door de Marokkaanse historicus Mustapha Aarab vertaalde werk spits zich anders dan vele andere publicaties over de Riffijnse verzet vooral ook op de visie van de Marokkaanse grootheid over vrijheid, rechtvaardigheid, democratie en de opbouw van een moderne rechtstaat.

Volgens de vertaler is het de bedoeling van het boek om de strateeg en denker Abdelkrim uit het isolement van enkel het militaire leiderschap te halen. Het boek bevat zeldzame en niet eerder verschenen foto’s uit o.a. het privé album van Aicha Abdelkrim Alkhattabi, dochter van Mohammed Abdelkrim Alkhattabi.

Titel: Abdelkrim, Parcours van een vrijheidsstrijder
Auteur: Ali Idrissi
Taal: Nederlands
ISBN: 9789048425501
Aantal pagina’s: 240