In een artikel op de Marokkaanse weblog is te lezen dat Marokko en Nederland in 2008 een deal hebben gesloten. Beide landen kwamen overeen dat een drietal fregatten van het type Sigma worden geleverd aan Marokko. Het eerste fregat dat de naam Tarik Ibn Ziyad draagt, is afgelopen september aan de Marokkaanse marine vervaardigd.

De tweede is waarschijnlijk in april klaar. Begin april 2012 wordt een crewteam van de Marokkaanse marine in Nederland verwacht voor een training door de Koninklijke Nederlandse Marine. Daarna varen ze met het militair materieel terug naar Marokko. Het derde verwacht men later te leveren. Een datum voor de overdracht in niet gemeld.

De fabricage van het tweede fregat (Moulay Ismail) vindt momenteel plaats en ondertussen is de situatie in Noord-Marokko uiterst precair . Met het harde optreden van Marokkaanse troepen en ordediensten lijkt Nederland in verlegenheid te zijn gebracht. Normaliter levert Nederland geen wapens en oorlogstuig aan landen (schurkenstaten) die het niet nauw nemen met de mensenrechten. De vraag is of de staat Marokko een uitzonderingspositie.