Nederland staat machteloos als Nederlanders met een dubbele nationaliteit naar Syrië willen afreizen. Het innemen van het Nederlandse paspoort helpt niets, omdat het paspoort van de tweede nationaliteit gewoon geldig blijft.

De overheid verklaart paspoorten ongeldig als er ‘gegronde vermoedens van uitreis’ zijn. Deze maatregel is genomen door minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Maar als mensen over twee nationaliteiten beschikken, is het ongeldig verklaren van het ene paspoort helemaal zinloos. Bibi van Ginkel, onderzoeker bij Clingendael: “Ze zullen wel een beetje ingewikkeld doen bij de grens, maar uiteindelijk moeten ze je laten gaan.”

Marokko
Volgens Van Ginkel zal Nederland moeten samenwerken met andere landen, zodat ook deze iemands paspoort ongeldig verklaren als Nederland dat heeft gedaan. Marokko wil daar best aan meewerken, denkt Van Ginkel. “Het probleem in Marokko is vele malen groter dan in Nederland, dus ja, zeker hebben ze er ook behoefte aan om daar maatregelen tegen te treffen.”

De contacten met Marokko zijn volgens Recourt helemaal niet goed genoeg hiervoor. Zo seint Nederland Marokko volgens hem niet in als Nederland een paspoort intrekt van een Marokkaanse Nederlander. Het Kamerlid zegt dit aan de orde te zullen stellen bij Opstelten.

Maar zelfs al zou er samenwerking komen, dan nog is dat niet dé oplossing, zegt Recourt. “Als iemand echt wil, komt hij er toch wel. Ook zonder paspoort.”