Nederland gaat Marokko bijstaan in de strijd tegen het grote aantal auto-ongelukken en verkeersdoden. Specialisten van de RDW en het SWOV (Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) gaan kennis leveren, helpen bij analyses en het opzetten van een structuur waarin Marokkaanse organisaties kunnen samenwerken. De twee landen ondertekenden dinsdag een overeenkomst daartoe, die loopt tot eind 2014.

Marokko worstelt al jaren met het grote aantal verkeersongevallen. In 2011 kwamen 4222 mensen in het verkeer om het leven, bij 67.000 geregistreerde ongevallen. Op de 100.000 Marokkanen overlijden er jaarlijks 18 in het verkeer. Ter vergelijking: in Nederland zijn dat er 3,9. Deze verkeersproblemen kosten Marokko jaarlijks zo’n 1,2 miljard euro.

Premier Abdelilah Benkirane van Marokko constateerde eerder dit jaar al dat Marokko kampt met de meeste verkeersoden in de Arabische wereld. Het land controleert streng op snelheidsovertredingen en deelt hoge boetes uit, maar krijgt het aantal ongevallen nauwelijks onder controle.

Oorzaken zijn onder meer de slechte staat van de wegen, slecht opgeleide bestuurders, mankementen aan auto’s, te hard rijden en onoplettendheid. ‘In Nederland vielen in de jaren 60 ook zo’n 3000 doden per jaar in het verkeer. Het heeft decennia gekost om dat naar het huidige niveau te krijgen. We hebben veel expertise opgebouwd; daarin kunnen we Marokko ondersteunen’, aldus een woordvoerder van de Nederlandse ambassade.