Volgens een onderzoek van de Universiteit van Nottingham behoort Marokko tot 1 van de landen die het slechte presteren in integriteit. Het onderzoek betrof de terreinen; belastingontduiking, regelovertredingen, corruptie en bestuurlijke integriteit.

Experiment
Het onderzoek werd gevoerd onder 159 landen waarbij gegevens vanaf het jaar 2003 werden verzameld. De onderzoekers maakten ook gebruik van een experiment dat ze hielden onder ongeveer 2586 jongeren van 22 jaar. Deze jongeren komen uit 23 verschillende landen, waaronder Vietnam, Marokko, China, Zweden en Italië. In het experiment werden de jongeren gevraagd op resultaten op te geven bij een spel met een dubbelsteen. De resultaten werden aan geldbedragen gelinkt en daarmee kon eerlijkheid gemeten worden.
Oneerlijk betekent corruptie
Uit het onderzoek blijkt dat samenlevingen waar personen het minst eerlijk zijn, het hoogst scoren in corruptie, belastingontduiking en bestuursfraude. Landen die hier opvielen waren o.a. Marokko en Tanzania. Oostenrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk bleken het meest eerlijk en integer.

Lees meer