De Nederlandse ambassade in Rabat laat in een brief van 2 oktober jongstleden weten dat zij een eerder toegekende subsidie van 40.000 euro die bestemd was voorde 7e editie van het internationale filmfestival in Nador, intrekt. Van dit Filmfestival is overigens Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, erevoorzitter.

Reden van het intrekken van deze subsidie is de beslissing van de organisatie om niet langer Nederland als ere gastland te kiezen. Om die reden wordt niet langer aan de subsidie voorwaarden voldaan, aldus de ambassade. Zij eisen daarom de terugbetaling van het toegekende bedrag.

Waarschijnlijk heeft de heer M.Bouteyeb, organisator van het festival besloten om Nederland niet langer als ere gastland te kiezen, omdat hij het niet eens met de houding van de Nederlandse overheid ten opzichte van de sociale conflicten in de Rif en de gevangenisstraffen die de demonstranten opgelegd kregen. Hij heeft eerder kritiek geuit als reactie op de uitingen van Stef Blok, die hij als volgt formuleerde: “Het standpunt van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken over de kwestie van wat bekend is geworden als ”Riffijnse volksbeweging” is oppervlakkig, overhaast en erg nonchalant! En dat laatste is het grootste taboe in diplomatieke relaties”.( Citaat: Arif News, 8-10-2018)