Nasser Zafzafi is zojuist geplaatst bij de top 3 kandidaten voor de Sakharovprijs 2018! Dit is de beste dag van het jaar tot nu toe. Ik ben vreselijk blij en trots! WSN, bedankt voor jullie keiharde inzet om voor humanistisch en legitiem activisme op te komen!

Nasser Zafzafi is een Riffijnse leider van de vreedzame volksopstand in de Rif. Voor het begeleiden en instrueren van de vreedzame demonstraties heeft hij 20 jaar celstraf gekregen. Het Marokkaanse regime heeft meer dan 1500 activisten en aahangers in de bak gegooit omdat ze bang zijn dat teveel mensen om hun rechten gaan roepen en zich daarnaar gaan organiseren.

50.000 euro
De Sacharovprijs voor de Vrijheid van Denken wordt sinds 1988 jaarlijks uitgereikt aan mensen of organisaties die zich uitzonderlijk inzetten voor basisrechten zoals de vrijheid van meningsuiting, het beschermen van minderheden en de democratie. Andrej Sacharov was een Russisch geleerde die als dissident opkwam voor politieke vrijheden in de voormalige Sovjet-Unie.

De eerste persoon aan wie het Europees Parlement ooit de Sacharovprijs uitreikte was Nelson Mandela. Andere bekende winnaars waren onder andere de Chinese democratische activist Wei Jingsheng in 1996, de Verenigde Naties met secretaris-generaal Kofi Annan in 2003 en Malala Yousafzai in 2013. Zij is de Pakistaanse kinderrechtenactiviste die ook de Nobelprijs voor de Vrede won.

Aan de onderscheiding hangt een prijskaartje vast van 50.000 euro.