PERSBERICHT

Op 26 maart gaat de onderzoeksvoorstelling Thuis, Ontheemd van Rajae El Mouhandiz in première in Laaktheater in Den Haag, haar eerste muziektheater-project binnen de nieuwe makersregeling van het Fonds Podiumkunsten en het nieuwe makerstraject van theatergroep Urban Myth.
Als zangeres timmert Rajae al heel wat jaren aan de weg. Dit jaar presenteert zij, begeleid door regisseur Jörgen Tjon A Fong, haar eerste muziektheatervoorstelling Thuis, Ontheemd. Leer haar kennen terwijl zij je, aan de hand van verhalen en muziek vertelt over haar leven tot nu toe. Zij reflecteert op de uitdagingen die ze op haar weg is tegengekomen, het leven tussen twee culturen en religies en het maatschappelijk debat over identiteit. Humor en zelfspot gaat zij daarin niet uit de weg. Haar wilskracht, verlangen naar vrijheid en een gevoel van thuis zijn, komen duidelijk naar voren tijdens de voorstelling waarin muziek, net als in haar leven, de rode draad is. Ondanks de beproevingen die zij heeft doorstaan blijft de liefde voor Nederland en de verbondenheid met Marokko en Algerije, het thuis van haar (voor)ouders. Ontheemding en je anders voelen zijn van alle tijden en culturen. In het verhaal van Rajae zal iedereen, jong en oud, zich herkennen.

Muziek als rode draad
Vanaf haar zevende volgt Rajae een opleiding klassieke muziek en op haar elfde debuteert ze in orkesten en bij muziek ensembles. Dit alles resulteert in de onvermijdelijke stap naar het conservatorium waar ze haar studie Franse hoorn op haar zestiende start, maar al snel wisselt ze die in voor de richting zang en muziekcompositie. Geheel op koers naar een professioneel leven in de muziek richt ze haar eigen platenlabel op en heeft zij tot nu toe 2 albums en een EP afgeleverd. Het derde album verschijnt later dit jaar. Vertelde ze haar verhalen eerder aan de hand van muziek, nu is het die muziek die de verhalen aan elkaar verbindt.

Samenwerking Urban Myth en Laaktheater
Sinds 2017 is Rajae El Mouhandiz opgenomen in de nieuwe makersregeling van het Fonds Podiumkunsten en het nieuwe makerstraject van theatergroep Urban Myth. Tijdens dit tweejarige traject zal zij begeleid worden door Laaktheater in Den Haag, Urban Myth in Amsterdam en door partners in Marokko en de Verenigde Staten. In haar werk zal muziek, verhalen vertellen en een sterke drang om de community te betrekken bij haar werk, centraal staan. Haar vooronderzoek i.s.m. fotograaf Sander Stoepker resulteerde in een serie van portretten van bewoners uit stadsdeel Laak (Den Haag), die Rajae geïnterviewd heeft over thuis voelen en ontheemding.

Na de première in Laaktheater is ‘Thuis, Ontheemd’ in april en mei nog te zien in Amsterdam en Rotterdam. In seizoen ’17/’18 volgt er een landelijke tour.