Mustapha Elkhalfi, minister van communicatie en woordvoerder van de huidige regering weigert de gevangen genomen activisten van de Riffijnse volksbeweging te benoemen als “politieke gevangenen”.
Deze uitspraak heeft hij gedaan in het kader van een parlementair vragenuurtje op dinsdag 14/11/2017.
“ In Marokko bevinden zich geen politieke gevangenen.

Ik weiger Marokko te portretteren alsof het nog leeft in lang vervlogen tijden of in de “jaren van lood”. Degenen die het tegendeel beweren zouden de definitie van “politieke gevange” moeten opzoeken.

Tijdens dit vragenuurtje waren er ook parlementsleden die de folteringen in de gevangenissen meldden. Het antwoord van de minister was dat ze maar een onderzoekscommissie moesten sturen naar de gevangenissen of een onderzoek starten conform de toegestane wettelijke regels.

Hij riep de parlementsleden ook op om een verkenningsbezoek aan een willekeurige gevangenis van hun keuze te organiseren om de waarheid van de beschuldigingen te achterhalen, “in plaats van Marokko af te schilderen alsof de hel zich bevind in zijn gevangenissen”.
Als reactie op de hongerstakingen, die door de Riffijnse activisten wordt gevoerd, reageerde hij “verrast” rond de situatie, “alsof mensen op het punt stonden om te sterven”.