Een Marokkaanse fontein, lichtreclame voor een tandarts uit Qatar en Amsterdammers in de kleuren van de Jamaicaanse vlag. Uit de hele wereld zijn objecten gehaald om het gebied Superkilen in de Deense hoofdstad Kopenhagen aan te kleden. Over een lengte van 750 meter is een veelkleurige publieke ruimte ontstaan die de omringende multiculturele wijk representeert en activeert.

De buurt, gelegen in stadsdeel Nørrebro, kan volgens Nederlandse maatstaven worden aangeduid als een krachtwijk. De inwoners zijn voornamelijk allochtoon, de wijk heeft te kampen met verpaupering en er heersen de nodige sociale problemen. Ook was de buurt een van de brandhaarden tijdens de protesten tegen de Mohammed-cartoons.

Om de wijk een impuls te geven, besloot Kopenhagen een lint openbare ruimte te vernieuwen. Architectenbureau BIG kwam samen met de landschapsarchitecten van Topotek1 en kunstenaarsgroep Superflex met een opmerkelijk plan. De zestig nationaliteiten uit de buurt zouden worden vertegenwoordigd met een object uit het land van herkomst.

Deze volgens BIG surrealistische collectie van wereldwijde culturele diversiteit is verspreid over een lint, dat de buurt verbindt. Het plan Superkilen voorziet in nieuwe fietspaden en een verbeterde verkeersinfrastructuur, maar er is vooral een nieuwe ontmoetingsruimte ontstaan. Bewoners kunnen er rondhangen, sporten en spelen.

Rode Plein
Superkilen is verdeeld in drie zones. Het Rode Plein vormt een uitbreiding in de buitenlucht van de Nørrebrohal, waar vooral gesport wordt. De vloer is onderverdeeld in verschillende kleurvlakken, die de sport-, speel- en ook marktfuncties markeren. Doordat de kleuren zijn doorgetrokken over de gevels van gebouwen, krijgen ze een derde dimensie.

Het Zwarte Plein is de stedelijke huiskamer van Superkilen. Bewoners kunnen er ontspannen bij de Marokkaanse fontein, een spelletje doen of een buurtbarbecue houden. Ook zijn er een Braziliaanse bar (onder Chinese palmbomen), een Japans speelobject in de vorm van een octopus en een Noorse fietsenstalling.

Het Groene Park is eveneens bedoeld voor sport en spel, maar dan meer voor groepssporten als hockey en spelen in het groen. Bewoners kunnen er verder picknicken, wandelen of fietsen. Superkilen is geheel in overleg met de bewoners tot stand gekomen. Zij beslisten mee over het ontwerp en de culturele objecten die er moesten komen.

Met de realisatie van Superkilen was een bedrag van omgerekend 7,7 miljoen euro gemoeid.

zie Foto’s…