Door Adra Ghedu

De Hassan II-moskee in Casablanca is gebouwd op een zwembad, La piscine Municipale de Casablanca. Het zwembad werd geopend op 14 juli 1934 en werd in zijn tijd beschouwd als het langste zwembad ter wereld (480 meter lang en 75 meter breed).
Toen Hassan II in 1986 opdracht gaf voor de bouw van de moskee onder supervisie van zijn toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Driss Basri, werd van alle Marokkanen, ongeachte hun economische positie, een “vrijwillige” financiële bijdrage gevraagd voor dit project van ongeveer 700 miljoen dollar.

FB IMG 1510317108957

De keuze voor Casablanca – of Anfa zoals het oorspronkelijk heette– was waarschijnlijk geen toeval. Wellicht schuilt hier meer achter: Casablanca of ook wel door sommigen Casanegra genoemd, heeft een slechte reputatie bij de koning. Een groot aantal protesten in Marokko vonden hier plaats, zoals die in maart 1965 en juni 1981 die met veel geweld werden onderdrukt. Er werd door militairen met scherp geschoten op de demonstranten, zodat er veel doden zijn gevallen.

FB IMG 1510317113391

Hassan II kon zich door zijn ziekte, waarschijnlijk astma, geen lang verblijf in Casablanca veroorloven. De stad ligt aan zee en is zwaar vervuild door de industrie.
Met het idee dat veel bewoners van Casablanca geen liefde voor hem koesteren, besloot hij om zijn naam in hun stad en in hun geheugen te griffen: de Hassan II-moskee, de grootste moskee van Marokko met de hoogste minaret ter wereld.