EINDHOVEN (NB) – De ‘rassenrellen’ tussen Molukkers en Marokkanen in Culemborg uit 2010 staat nog op menig netvlies gebrand. Ondanks onderzoek zijn de autoriteiten er niet helemaal uit waarom de twee etnische groepen elkaar niet bepaald liggen. Een direct causaal verband met hetgeen zich op de Molukken tussen christenen en moslims afspelen is er in ieder geval niet. Een ingezonden bericht op Facebook van een Molukse moeder, die gewag maakt van het verschrikkelijk lot van haar dochter, welke door een groep Marokkanen zou zijn verkracht, doet nu weer de gemoederen – sluimerend maar zeker – daarover flink oplaaien.

Het betreffende meisje van net 18 jaar uit Eindhoven, gaat zonder de begeleiding zoals dat gebruikelijk is bij Molukkers, met haar vriendinnen op een zaterdagavond stappen in Den Bosch. In een uitgaansgelegenheid wordt ze gedrogeerd en meegenomen door vreemden, zonder dat haar vriendinnen dat door hebben. Naar later blijkt hebben meerdere Marokkaanse jongens uit de Bossche wijken Kruiskamp, De Muntel en Rivierenplein het meisje in de uren na haar ontvoering verkracht. Het enige wat ze nog kan herinneren is dat ze geen enkel besef van tijd meer had, de controle over haar lichaam kwijt was en voor het merendeel buiten bewustzijn was.

Nadat de groep Marokkanen met haar klaar waren hebben ze haar op straat gedumpt en bleven ze op afstand kijken hoe ze om hulp roepend over straat bewoog. Uiteindelijk wordt ze opgevangen door derden, die haar zonder dat ze nog geld, telefoon of identiteitspapieren heeft, veilig weten terug te brengen naar haar familie in Eindhoven. Pas zondags, na vele uren doodziek te zijn van de toegediende drugs, is het meisje enigszins aanspreekbaar. Men besluit aangifte te doen. De politie van haar woonplaats Eindhoven verwijst haar en haar familie door naar hun collega’s van Den Bosch, omdat daar de verkrachting zou hebben plaatsgevonden.

De politie Den Bosch heeft echter niet veel zin om de aangifte op te nemen en komt op het lumineuze voorstel, dat het meisje zich eerst moet laten onderzoeken in het ziekenhuis. Bij voorkeur in een ziekenhuis in Eindhoven. Nadat de artsen hebben geconstateerd dat het meisje daadwerkelijk op beestachtige wijze is misbruikt en gedrogeerd, komt de politie alsof dat vast protocol is, met het verhaal dat ze eerst bedenktijd moet nemen om wel of niet aangifte te doen. Zowel het meisje als haar familie voelen zich ‘door deze van kastje naar de muur houding’ danig in de steek gelaten door de politie.