Dagenlang circuleert er op social media het bericht dat Mohammed VI tijdens een hartoperatie zou zijn overleden. Het bericht is afkomstige van de inlichtingendiensten en heeft als doel Mohammed VI onder aandacht te houden en aan sympathie te winnen. Vooral nu er steeds meer kritiek op hem gericht als het staatshoofd zijnde en de grote tegenslagen die het Marokkaanse regime in Europa krijgt zoals demonstraties tegen grove schendingen van de mensenrechten in Marokko en de rechtelijke uitspraak waarin Marokko verbiedt om visserij contracten in de wateren van de westelijke Sahara af te sluiten.

In het land is de situatie niet veel beter. Veiligheidsadviseurs van de koning veronderstelden dat de protesten in de Rif de kop zijn ingedrukt maar tijdens de Internationale Vrouwendag op 8 maart 2018 kwamen veel vrouwen in Al-Hoceima bij elkaar om te protesteren. Voordat de demonstratie begon, greep het regime hard en gewelddadig in.

In de steenkoolmijnen stad Jreda demonstreren steeds duizenden mensen per dag. Ze eisen concrete acties van de overheid om hun sociale economische problemen op te lossen en niet met losse beloftes te komen. Als antwoord hierop heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken de protesten verboden.

In Europa wordt ook gedemonstreerd tegen de Marokkaanse ministers die naar het Europees continent op de kosten van volk afreizen om het beeld van het regime op te poetsen. In de afgelopen dagen werd o.a. in Duitsland bij een hotel waar een Marokkaanse minister een bijeenkomst hield, gedemonstreerd. Marokko probeerde via een advocaat deze demonstratie te verbieden door aan de Duitse autoriteiten te vertellen dat de demonstranten banden hebben met terrorisme. In Marokko vertellen ze dat de demonstranten ongelovigen zijn. Dit allemaal past perfect in de zogenaamde Marokkaanse uitzonderingen.

Door: Adra Ghedu