Mohamed Jalloul kreeg de vraag van Radio Rif waarom hij Marokko de Amur N Akuc noemde en niet de Maghrib. Zijn antwoord luidde: “Ik gebruik het woord Amur N Akuc en niet het woord Maghrib omdat Maghrib het Arabisch woord is voor de plaats waar de zon ondergaat. Als ik het woord Maghrib gebruik dan zal het lijken of ik mij in het oosten bevind. Ik ben in mijn eigen land. Als ik Maghrib zeg dan is mijn referentie het buitenland en mijn oriëntatiepunt het Midden-Oosten is, terwijl ik in mijn eigen land ben. Dat is ontworteling, wij zijn Amur N Akuc wat het land van god betekent. Dat is de oorspronkelijke naam van Marokko. Maar bij het gebruik van het woord Maghrib suggereren wij dat wij onderdeel zijn van het Oosten en dat wij niet zelfstandig zijn”.

Mohamed Jalloul (1971) is Riffijnse onderwijzer, mensenrechtenactivist en vakbondsman. Hij zat 5 jaar vast voor zijn deelname aan de 20-Februari-beweging in 2012. Kort na zijn vrijlating werd hij op 26 mei 2017, drie dagen voor zijn medestrijder Nasser Zefzafi, opnieuw gearresteerd voor zijn deelname aan de Riffijnse volksbeweging. Hij is vader van drie kinderen. Zijn minderjarige dochter Houda moest een verklaring afleggen bij de politie nadat zij protesteerde tegen de ontvoering van haar vader.

In juni 2018 kreeg Mohamed Jalloul in een schijnproces 10 jaar gevangenisstraf opgelegd. In hoger beroep van april 2019 bleef de 10 jaar gevangenisstraf gehandhaafd.

AmazighInformatieCentrum