België werd op de hoogte gebracht door de bevoegde Franse autoriteiten dat de kans bestaat dat een jong katje besmet met het razernijvirus illegaal in België werd binnengebracht of dat een Belgische toerist tijdens zijn verblijf in Marokko mogelijks besmet kan zijn met het razernijvirus.

Frankrijk behandelt momenteel een geval van razernij veroorzaakt door een jong katje dat werd meegebracht door een Franse toerist na zijn vakantie in Marokko.

Het FAVV werd ook op de hoogte gebracht van het feit dat deze persoon gewag maakt dat 2 andere kleine katjes, hoogstwaarschijnlijk afkomstig van dezelfde nest, zich daar in de dichte omgeving bevonden. Een Belgische of Zwitserse toerist zou eveneens in contact geweest zijn met deze katten op de plaats waar de Franse toerist het katje heeft opgepakt om mee te brengen naar Frankrijk. De feiten deden zich voor op 12 oktober 2013 in Marokko op het strand van Aïn Diab, Casablanca.

De mogelijkheid bestaat dat een klein getijgerd katje en of een wit katje zouden zijn meegenomen door een Zwitserse en of Belgische toerist.

Deze katten waren reeds besmet en kunnen door krabben, bijten of likken personen besmetten met het razernijvirus.

Personen die zich herkennen in deze situatie en contact zouden gehad hebben met deze katten, worden dringend verzocht zo snel mogelijk contact te nemen met hun huisarts en indien van toepassing met hun dierenarts.

Hondsdolheid of razernij wordt veroorzaakt door een virus dat wordt uitgescheiden in het speeksel. Zodra er symptomen zijn is hondsdolheid bij mens en dier altijd dodelijk ! Een besmet dier vertoont niet altijd duidelijke symptomen en het kan tot zes maanden duren vooraleer de eerste symptomen zichtbaar zijn. Daarenboven zijn dieren reeds besmettelijk voordat ze zelf enige symptomen vertonen. Bevestiging van de diagnose bij een dier is bovendien slechts mogelijk na euthanasie, autopsie en hersenonderzoek.

Vermijd contact en breng hoe goedbedoeld ook, nooit dieren mee uit risicolanden !

Regelmatig keren vakantiegangers terug uit het buitenland met een kat, hond of fret die niet in orde is met de Europese regelgeving en die dus hondsdolheid kunnen overdragen. Dit noemt men illegale import. Omwille van het gevaar voor een eventuele besmetting past het FAVV de voorschriften omtrent de invoer van dieren uit door hondsdolheid getroffen landen altijd zeer nauwgezet toe.