De Spaanse politie heeft tien personen gearresteerd in Spanje en Marokko op verdenking van het rekruteren en indoctrineren van strijders voor de Islamitische Staat (IS), zo bevestigde het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op zondag.

Het ging om een gezamenlijke operatie uitgevoerd door de autoriteiten in beide landen. Verdachten werden aangehouden in de Spaanse steden Toledo, Badalona, Xeraco en in het Marokkaanse Casablanca. Ze vormden onderdeel van een ‘rekruteringsnetwerk’ waarin buitenlandse strijders werden geïndoctrineerd om vervolgens naar regio’s waar IS de dienst uitmaakt in Syrië en Irak gestuurd te worden.

Eerder werden eveneens veertien mogelijke rekruteerders opgepakt in een gezamenlijke operatie van de Spaanse en Marokkaanse politie. In Spanje zouden ruim honderd personen ervan worden verdacht al in Irak en Syrië gevochten te hebben aan de zijde van de extremistische Islamtische groepering. Autoriteiten vrezen hun terugkeer vanwege eventuele terroristische aanvallen op doelen in Spanje.

Terreuralarm
In Spanje heeft het terreuralarm inmiddels bijna het hoogste niveau bereikt. Het staat nu op niveau vier. Daarboven rest slechts nog de maximale staat van paraatheid niveau vijf. De verhoging eind juni was het gevolg van de aanslagen op toeristische doelen in Tunesië die maand. De politie stelt meer personeel beschikbaar om te surveilleren op belangrijke openbare plekken en infrastructurele knooppunten zoals vliegvelden, havens, bus- en treinstations