Filmmaker Roy Dames volgde gedurende acht jaar vijf Marokkaanse jongeren. In die jaren neemt de spanning tussen immigranten en de Nederlandse bevolking toe.

In 2005 maakte Roy Dames ‘Ik ben Mohammed’. Een aantal van de jongens uit die documentaire is hij tussen 2002 tot 2010 blijven volgen. In de opvolger Mocros toont hij hen in tussenpozen van ongeveer drie jaar. Ontmoetingen en gesprekken met jongerenwerkers, een dealer, leraren, sollicitatiecommissies en managers van uitzendbureaus geven een beeld van de problemen waarmee deze jongens in Nederland te maken hebben. Niet thuis in Nederland en toerist in Marokko.

Het beeld dat de jongens van zichzelf geven is niet positief. ‘Alle Nederlanders zijn roddelaars en motherfuckers,’ zegt Nourdinne. ‘Ik wist niet hoe ik daar met de bus moest komen, dus ik dacht, laat maar,’ verklaart Youssef het wegblijven van zijn werk. Roy Dames volgt de jongens tot in Marokko. Gaandeweg wordt het beeld genuanceerder en is het duidelijker waarom de criminaliteit lokt. Maar Tomaz, die deze weg ging, maakt de jongens duidelijk dat het een heilloze weg is. Hij verloor zijn broer en zwager na afrekeningen.

‘Mocros’ ging in 2011 als lange documentaire in première en draaide met succes in de filmhuizen. De NTR zendt nu een bewerkte, vierdelige serie uit.

‘Mocros’, zaterdag 7 januari om 16.05 uur op Nederland 2.