De minister van Marokko’s Binnenlandse Zaken, Abdelouafi Laftit, verklaarde op 22 mei dat een hoge ministeriële delegatie in Al Hoceima is gearriveerd na ‘Instructies van Koning Mohammed VI’.
Abdelouafi Laftit, Marokko’s Minister van Binnenlandse Zaken hield in het hoofdkantoor van de provincie Hoceima en in het bijzijn van de ministeriële delegatie een persconferentie, nadat deze gearriveerd was in de noordelijke stad. De ambtenaar zei dat dit ‘het gevolg is van de instructies van Koning Mohammed VI, binnen de context van een positieve interactie van de regering met de noden van de bevolking en de verschillende protest bewegingen in de regio’.

De conferentie kreeg belangstelling van een grote menigte inwoners evenals van een aantal politieke en burger activisten.

Laftit legde er de nadruk op dat Koning Mohammed speciale belangstelling heeft voor de regio. Hij onderstreepte dat deze stap, ‘gezien moet worden als een duidelijke boodschap richting de legitieme en realistische eisen van de burgers van de provincie Al Hoceima’.

De minister wees erop dat de regering gehouden is aan de implementatie van de ontwikkelingsprojecten binnen het kader van ‘Hoceima Vuurtoren van de Mediterranee’, met een investering van 6,5 biljoen MAD. Hij lichtte toe dat de regering de voortgang van de projecten zal controleren en dat de obstakels die dit plan in de weg stonden, overwonnen zullen worden, met een uitloop naar 2019.

Van de ministeriële delegatie maakte; Abdelouafi Laftit, Mohamed Laaraj, Minister of Kultuur en Communicatie, El Houcine Louardi, Minister van Gezondheid, Mohamed Hassad Minister van Nationaal Onderwijs en Beroeps Onderwijs, Abdelkader Amara, Minister of Middelen, Transport, Logistiek en Water, Aziz Akhannouch, Minister van Landbouw, Zee Visserij en plattelands ontwikkeling en water en bosbouw e.a., deel uit.