Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert toeristen in Marokko extra waakzaam te zijn op plaatsen waar veel buitenlandse bezoekers komen. Het reisadvies is bijgesteld na de bomaanslag, donderdag 28 april, in Marrakech. Een Nederlandse Djoser-gids was één van de vele slachtoffers. Reisjournalist Mariëtte van Beek werkte lange tijd in Marrakech en schreef een blog over de plek des onheils: ‘In de hoop dat het reizigers naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten helpt om zaken in perspectief te blijven zien’.

‘Marrakech. Ik heb er gewoond, gewerkt, geleefd. Het bericht over de bomaanslag in Café Argana kwam gisteren hard aan. Wat een verschrikking. Onmiddellijk familie, vrienden en bekenden met mobiel, via Facebook en Twitter proberen te bereiken. Thank God, alles is goed met ze. Al zijn ze volslagen ontsteld over de gebeurtenis. En in diepe rouw over de slachtoffers’, schrijft Mariëtte van Beek.

Wrang
‘Het beroemde plein waaraan patisserie annex ijssalon Argana gevestigd is, heet Jemaa el-Fna, ‘verzamelplaats van verdoemenis’. De naam was tot 28 april het enige dat nog herinnerde aan dood en verderf, de executies die hier eeuwen geleden plaatsvonden. Op zo’n dramatische dag wanneer onschuldig bloed vloeit, lijkt zelfs de bijnaam van Marrakech, de ‘rode stad’, een wrange statement. En waar bleven de befaamde Zeven Heiligen van Marrakech gisteren eigenlijk? Hadden ze hun posthuum patronagewerk even opgeschort?