Door: Omar Kabbadj
De Marokkaanse minister van mensenrechten heeft Nasser Zafzafi en andere Hirak-gevangenen, die niet zijn vrijgelaten, op een indirecte wijze opgeroepen om wijsheid en scherpzinnigheid te tonen.

Een paar uur na de aankondiging van het pardon, verleend aan meer dan 160 militanten van de Hirak-gevangenen in de verschillende gevangenissen van Marokko, heeft Mustapha Ramid minister voor de Mensenrechten, op Facebook laten weten dit “genereus koninklijk initiatief” te verwelkomen.

Volgens de minister versterkt dit initiatief ondanks alle moeilijkheden en schommelingen om de waarborg voor meer rechten en vrijheid te ontmoedigen, de standvastige overtuiging dat het land zich in de goede richting beweegt. Mustapha Ramid bedankt ook Mohammed VI, en riep op tot meer moedige initiatieven om alle pijnlijke gebeurtenissen te overwinnen.

Hij verzekerde Telquel Arabi ook dat er op staatsniveau “echte wil is om het Rif-dossier te sluiten”, en dat vereist volgens de minister “wijsheid en helderziendheid”. De minister zei ook dat hij overtuigd is dat “andere initiatieven zoals deze in de toekomst zullen zijn”.

Ramid onthulde verder dat hij met de hulp van andere overheidsdiensten een rapport had opgesteld over de gebeurtenissen rondom deze zaak. “Als anderen [gevangenen] handelen met wijsheid en helderziendheid, zal deze zaak definitief worden opgelost, omdat er geen wil is wraak op hen te nemen”, zei hij