fátima Abdellaoui

Duizenden Marokkanen hebben op zondag een grote mars in Rabat georganiseerd om de demonstranten in de Rif te ondersteunen. Zij riepen op voor de vrijlating van gedetineerde activisten en het erkennen van de voortdurende arrestaties van activisten.

Geleid door Amazigh verenigingen, de 20 februari beweging en de islamistische organisatie Al Adl Wa Ilhsan, begon de mars om 12 uur. Van het Bab El Hed plein naar het parlement, gelegen op de Avenue Mohammed VI.

De betogers zwaaiden met spandoeken en foto’s van de gedetineerde activisten, zoals Nasser Zafzafi en Selima “Silya” Ziani, en spraken leuzen uit als “de regering is een mislukking, Al Makhzen is een mislukking.” De slogan roept op tot vrijlating van de gedetineerden en dringt erop aan dat de Marokkaanse autoriteiten moeten luisteren naar de eisen van het volk.

Bij aankomst voor het parlementsgebouw zongen de betogers, “de mensen willen de militarisatie terugbrengen” en “één vaderland, één volk, alles tegen vernedering.” In de aanwezigheid van de gezinnen van gevangenen, de ouders van de gearresteerde activist Nasser Zafzafi die voorop liepen en het voortouw namen, schreeuwden de betogers, ‘we zijn allemaal Zafzafi’ en ‘het volk eist vrijlating van de gedetineerden.’

Gedurende de mars begonnen de demonstranten slogans te voeren die voorheen door de 20 februari beweging in 2011 te midden van de zogenaamde Arabische Lente werden gezongen, zoals ‘Vrijheid, waardigheid en gerechtigheid’.
Tijdens de mars was er zowel participatie van vrouwen als van islamisten, linkse en Amazigh-activisten. De autoriteiten hebben gezegd dat het aantal demonstranten rond de 15.000 ligt, terwijl de organisatoren nog geen aantallen hebben bekend gemaakt. Media schatten rond de 50.000 demonstranten afgelopen zondag.

De spanning rondom de protestbeweging is de afgelopen weken erg gegroeid na de arrestatie van de leider van de beweging, Zafzafi. Naast andere activisten werd Zafzafi afgelopen maandag opgepakt, nadat hij een vrijdagse preek in de moskee onderbroken had. Hij voelde dat hij ten onrechte veroordeeld werd voor de protestbeweging. Zafzafi is beschuldigd van het “belemmeren van recht van aanbidding” en “ondermijning van de staatsveiligheid.” Momenteel zit Zafzafi samen met zes andere gedetineerden vast in de Oukacha gevangenis van Casablanca. Na de arrestatie van Zafzafi zijn er ongeveer 150 andere demonstranten opgepakt. En nog steeds worden er dagelijks betogers gearresteerd in de Rif.