De burgemeester-president van de autonome enclave Melilla heeft een noodtoestand afgekondigd in de stad na de aardbeving. Juan José Imbroda heeft tevens besloten om het schoolgang te stoppen tot dat schoolgebouwen veilig blijken. In de stad mogen er vooralsnog geen privévoertuigen gebruikt worden om de gang van hulpdiensten niet te belemmeren.

Het Spaanse centrale gezag zelf heeft een commissie opgezet om al schade die ook de kust van Andalusië trof te analyseren. De beving had zijn epicentrum midden in de El Boran zee en maakte in de stad Melilla 15 slachtoffers. In Rifland kwam een kind van 8 jaar om. Ook zouden er meerdere gewonden zijn gevallen.

Daarentegen hebben de Marokkaanse autoriteiten nog geen enkele officiële verklaring afgegeven over de beving en geen maatregelen aangekondigd. Dit tot ergernis van de lokale bevolking in Rifland die hier de lakse houding en late reageren van de autoriteiten na de beving van 2004 in herkennen.

Ergernis trof ook de Marokkaanse staatsmedia die pas 10 uur na de beving over de beving hebben bericht. Dit nadat verschillende internationale media reeds over de aardbeving hadden bericht.