In de nacht van donderdag op vrijdag heeft de politie een jongen van veertien jaar onder schot gehouden in Rotterdam.

Gisteren ontstond ophef nadat een filmpje op sociale netwerken terechtkwam waar te zien is dat de jongen door de politie werd aangehouden. Hij zat op zijn knieën en kreeg verschillende pistolen tegen zich gericht. Zijn zus schreeuwde dat dit onacceptabel is omdat hij elf jaar is. De jongen, genaamd Zakaria, is echter veertien jaar en zou betrokken zijn geweest bij een gewapende overval.

Zijn 26-jarige broer en de 14-jarige jongen zaten rond drie uur in de auto en kort daarvoor vond de overval plaats op een bekende van het tweetal, aldus de politie. In de Jan Porcellistraat werden de twee inzittenden staande gehouden. Omdat men een vuurwapen vermoedde benaderde de politie de twee als gevaarlijke verdachten. In het politiebureau werden ze gefouilleerd. Bij één van hen trof de politie de gestolen waar aan.

Onderzoek
Een vuurwapen werd niet gevonden. De jongste verdachte werd vrijdagochtend naar huis gestuurd. Vanmiddag werd ook de oudere broer vrijgelaten. Politiewoordvoerster Lilian van Duijvenbode zegt tegen Tv Rijnmond dat de 26-jarige inderdaad is vrijgelaten maar dat hij nog wel als verdachte wordt gezien.

Dat kan echter veranderen als er meer informatie beschikbaar is en het onderzoek is afgerond. Hij mag het onderzoek in vrijheid afwachten, aldus de woordvoerster. De 14-jarige Zakaria die op beeld werd vastgelegd tijdens de aanhouding is geen verdachte meer.

Wijkagent
Omdat er nogal wat ophef is ontstaan over de aanhouding en de beelden hiervan is de wijkagent langs de familie gegaan om over het incident te praten. Hij heeft onder meer de protocollen van de politie uitgelegd wanneer iemand of meerdere personen aan een ‘signalement’ voldoen.

Agressie
In de Jan Porcellistraat was het geruime tijd onrustig door het politieoptreden. Buurtbewoners vertellen dat ze zich zorgen maakten maar geen antwoorden kregen. Bovendien kregen meerdere jongeren een politiepistool op zich gericht. De schrik zat er goed in bij enkelen van hen.