Massaal vrouwelijk protest op vrouwendag in de Rif

Foto’s: Karim Boulidam

De massale protestbeweging in de Rif die sinds de dood van de visverkoper Mohsin Fikri stand houdt heeft vandaag in Al Hoceima een nieuwe vorm gekregen. Op dit moment en ter gelegenheid van de Internationale dag van de vrouw wordt er een massale protestmars gehouden door alleen maar vrouwen. Vandaag heeft het vrouwenprotest duizenden vrouwen weten aan te trekken waarbij het protest geheeld door de protestbeweging zelf werd gefaciliteerd.
Filmpje
De vrouwen protestmars in Al Hoceima werd pas gister aangekondigd door een filmpje waarbij ongeveer 10 Riffijnse vrouwen opriepen tot het protest. Vrouwen in Al Hoceima lijken buitengewoon begaan te zijn in de protestbeweging en krijgen veel ruimte om net als alle anderen hun betrokkenheid en onvrede te tonen.

 

Steeds anders
Het is niet de eerste keer dat de protestbeweging een innovatieve vorm gebruikt om te protesteren. Zo werd er een paar weken een protestcaravaan gehouden door het hele gebied om op verschillende markten mensen bekend te maken met de eisen van de beweging. Soms wordt een bepaalde thema uitgelicht van de eisen. Een voorbeeld hiervan is de eis om een militair decreet uit 1958 die het gebied tot een militair gebied verklaar op te heffen.

 

Enkele eisen
De beweging heeft afgelopen dagen een reeks aan eisen geformuleerd die de sociaal-economische status van de inwoners zouden moeten verbeteren door o.a. werkgelegenheid, een universiteit en een gespecialiseerde behandelingscentrum van kanker.

Comments

comments

Share