Het martelen en mishandelen van gedetineerden in Marokkaanse gevangenissen zal niet snel stoppen. Dat zegt vreemdelingen- en asieladvocaat Flip Schüller. Hij vertegenwoordigt cliënten die de vernederingen meemaakten. “Anderen hangt dit nog boven het hoofd als ze uitgezet worden naar Marokko.”

Amnesty International komt vandaag met alarmerende meldingen over misdrijven die plaatsvinden in Marokkaanse gevangenissen. Regelmatig worden gedetineerden daar afgeranseld, psychisch mishandeld en seksueel misbruikt. Meestal gebeurt dat om bekentenissen af te dwingen.

Routine
Het rapport is op een aantal punten zorgwekkend. “Uit de voorbeelden blijkt dat de politie routinematig martelt en mishandelt. In verschillende gradaties.” het gebeurt om de verdachten uitspraken te ontlokken. “Daarna verandert die marteling in een onmenselijke en vernederende behandeling in de gevangenis.”

Vuile werk
De problemen gelden niet alleen voor mensen waarvoor uitzetting dreigt. Ook Marokkanen die op familiebezoek gaan worden soms opgepakt en geconfronteerd met informatie uit Nederland. ” gevangen denken dat Nederlandse veiligheidsdiensten de Marokkaanse tegenhanger gebruikt om zijn vuile werk te doen.”

Er verblijven veel Europeanen in Marokkaanse gevangenissen die geen flauw benul hebben waarom ze daar zitten.
“Het lijkt erop dat er vanuit Europa mensen naar Marokko worden gestuurd die daar jarenlang in de cel zitten zonder dat er een haan naar kraait.”