Als de zomermaanden dreigen aan te breken en de vakantiekoorts begint, steken naast de gebruikelijke boycot pleidooi van de vliegmaatschappij Royal Air Maroc, vaak wilde verhalen de kop op over de vakantie naar de Rif of Marokko. Sommige van deze verhalen kunnen weliswaar kloppen.

Echter is dat voor het bericht dat afgelopen dagen op whatsapp groepen en online werd verspreid niet het geval. De strekking van het bericht was dat Marokkaanse Nederlanders (Nederlandse staatsburgers) die een enkele reis boeken naar Marokko gevraagd zouden worden hun Marokkaanse paspoort voor te leggen. Dit zou de reizigers bij de incheckbalie gevraagd worden. Vele Marokkaanse ouderen zouden volgens het bericht getroffen zijn en daardoor hun reis niet hebben kunnen voortzetten.

Het doel van de tekst is echter niet duidelijk. De tekst begint met een verontwaardigde toon dat Marokkaanse Nederlanders een Marokkaanse paspoort moeten voorleggen maar eindigt met dat een gewaarschuwd mens voor twee telt en dat mensen voorbereid moeten zijn en zich aan deze nieuwe ‘norm’ moeten conformeren.  Dit onduidelijk doel van de tekst waarbij er geen melding wordt gedaan van datum, tijd of vliegmaatschappij zou bij kritische of weldenkende lezer vragen doen opborrelen. De tekst maakt ook melding dat het vooral ouderen zijn die getroffen worden. Waarschijnlijk omdat zij vaker een enkele reis boeken. Deze groep heeft echter vaak alleen de Marokkaanse Nationaliteit en kunnen zich niet anders dan met de Marokkaanse paspoort identificeren.

‘De Koninklijke Marechaussee geeft aan dat geen ander dan zij over de grenscontrole gaan en dat een Europees paspoort hiervoor volstaat.’

Tegen beter weten in heeft Amazightimes toch besloten de telefoon te grijpen en organisaties die betrokken zijn bij de reis te benaderen. De persvoorlichting van het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf aan dat een nieuwe maatregel van de rijksoverheid gecommuniceerd zou worden en het nieuwe reisadvies online gezet zou worden. Zou het dan toch een besluit kunnen zijn van Schiphol of een enkele vliegmaatschappij? Schiphol weet echter van niets en geeft aan dat vliegmaatschappijen een soortgelijke regel enkel onder de supervisie van de Koninklijke Marechaussee kunnen introduceren. De Koninklijke Marechaussee geeft aan dat geen ander dan zij over de grenscontrole gaan en dat een Europees paspoort hiervoor volstaat. Een reismaatschappij zou eventueel ter verificatie een reisdocument/paspoort kunnen vragen, de Europese paspoorten zouden hier echter kunnen volstaan. De Koninklijke Marechaussee gaf aan dat ze door meer mensen zijn benaderd over de kwestie. Alle betrokken organisaties geven hetzelfde aan. We zouden kunnen concluderen dat het bericht met een korreltje zout genomen mag worden.