Marokko heeft maandag de toegang geweigerd tot het nationaal grondgebied aan twee Franse advocaten bij hun aankomst op de Mohammed V luchthaven in Casablanca.

Olfa Ouled en Ingrid Metton werden de volgende dag naar Frankrijk uitgezet. Het consulaat van Frankrijk in Rabat werd van het besluit van de Marokkaanse autoriteiten op de hoogte gebracht. Dat bericht het Franse minsterie van Buitenlandse zaken op zijn website.

De twee advocaten staan in Marokko bekend voor hun steun aan de Polisario. Ze verdedigden Sahrawi gevangenen die werden vervolgd voor de gewelddadige incidenten van Gdim Izik in 2011.

“Onze paspoorten werden in beslag genomen. We werden zonder reden en zonder enige informatie tot de volgende dag om 14 uur vastgehouden, alvorens het land te worden uitgezet. Gedurende meer dan 18 uur bleven we onder politie-escorte in de internationale zone van de luchthaven van Casablanca. We vertrokken zonder uitleg te krijgen. Deze willekeurige detentie kon niet worden betwist door onze Marokkaanse collega’s, omdat er geen schriftelijke beslissing was. We hebben geen bezoek gehad van de bevoegde autoriteiten, inclusief de consulaire autoriteiten.”, aldus Ouled en Metton na hun aankomst in Frankrijk.