AMSTERDAM – Het Marokkaanse parlement wil opheldering van de regering over de arbeidsomstandigheden bij de Marokkaanse diplomatieke missie in Nederland.

De arbeidsvoorwaarden bij de Marokkaanse ambassade en haar consulaten in Nederland zijn niet te tolereren.
Dat heeft ondervoorzitter van het Marokkaanse parlement Nourdine Moudian gezegd tegen de Wereldomroep. Abvakabo FNV trok onlangs aan de bel vanwege de slechte arbeidsvoorwaarden van de werknemers.

Een deel van het ambassadepersoneel zou een salaris ontvangen dat onder het Nederlandse wettelijk minimumloon ligt. Ook zouden verschillende medewerkers ten onrechte zijn ontslagen, worden zieken gekort op hun salaris, wordt vakantiegeld niet uitbetaald en ontvangen werknemers niet altijd het loon dat op hun loonstrook staat.
Imagoschade
Nourdine Moudian, lid van de conservatief-liberale regeringspartij Istiklal, heeft in Nederland gesproken met voormalig medewerkers van de Marokkaanse ambassade, onder wie een oud-werknemer die wegens ziekte zou zijn ontslagen. “Dit is slecht voor het imago van Marokko”, aldus de ondervoorzitter van het Marokkaanse parlement.

De vragen aan de Marokkaanse regering worden begin april na het parlementaire lentereces gesteld.
De Tweede Kamer houdt binnenkort een spoeddebat over de kwestie. Daarnaast is Abvakabo FNV van plan acties te houden. Eerder is ook al een werkonderbreking gehouden