Rabat weigerde Marokkaanse Nederlanders naar Nederland te laten terugkeren na de sluiting van de grenzen, vanwege de manier waarop het Europees land hun repatriëring eiste.

Volgens bronnen van Hespress gebruikte Nederland een “bevoogdende toon” om de terugkeer van Marokkanen met de dubbele nationaliteit op te eisen.

Rabat bemoeilijkte daarom hun repatriëring, ervan uitgaand dat het geen buitenlanders zijn maar Marokkaanse staatsburgers zijn die zich aan de wetten en normen van Marokko moeten houden.

In Marokko zouden nog enkele duizenden Nederlanders vastzitten. Het merendeel heeft de dubbele nationaliteit. Dinsdag lieten de Marokkaanse autoriteiten zes Nederlanders, waaronder een baby, aan boord van een Franse vlucht vertrekken.Dezelfde bronnen berichten dat wereld-Marokkanen het koninkrijk enkel mogen verlaten om familie- gezondheids- en professionele redenen.

De betrekkingen tussen Nederland en Marokko zijn al jaren slecht, met name vanwege de inmenging van het Europees land in nationale aangelegenheden zoals de Hirak-demonstraties.