De Marokkaanse autoriteiten hebben tentenkampen op de Mount Gourougou vernietigd en honderden vluchtelingen op bussen gezet naar andere delen van het land. Dit meldden mensenrechtenorganisaties dinsdag.De Marokkaanse autoriteiten hebben tentenkampen op de Mount Gourougou vernietigd en honderden vluchtelingen op bussen gezet naar andere delen van het land. Dit meldden mensenrechtenorganisaties dinsdag.

Vanaf dinsdagochtend werden hutten en tenten in de kampementen in brand gestoken. Kampbewoners werden op hardhandige wijze tegengehouden door de politie op het moment dat ze iets wilden doen aan de vernietiging van hun tijdelijke onderkomen. Duizenden vluchtelingen uit verschillende landen in Afrika, maar ook uit Syrië en Irak wachten in dit kamp maanden en soms jaren hun kans af om de oversteek naar Europa te wagen of om over de hekken rond de Spaanse enclave Melilla te springen.

Ziekenhuis

De organisatie Pro.De.In meldt dat tientallen vluchtelingen in het ziekenhuis behandeld moesten worden aan hun verwondingen. Een migrant vertelde het Spaanse radiostation Cadena Ser: ‘Ze hebben alles verbrand. Ze sloegen ons op onze armen, benen of op het hoofd. Ik ben ook gewond, ze hebben mijn schedel geraakt.’ Volgens de man werden honderden mensen op bussen gezet en naar andere, verder afgelegen delen van het land gestuurd.

De NGO Caminando Fronteras spreekt van ruim 1.200 personen die zijn aangehouden en in bussen werden afgevoerd. Pro.De.In heeft een video waar de in de as gelegde resten van de kampementen zijn te zien.

Deze week meldden Marokkaanse autoriteiten nog dat het succes van de nieuwe immigratiepolitiek betekent dat men harder kan optreden tegen illegale vluchtelingen die Marokko gebruiken als basis van waaruit men Spanje en Europa wil bereiken. Bijna 18.000 personen hebben deelgenomen aan een speciaal programma om een legale status in Marokko te krijgen.

‘We hebben hen veel kansen gegeven en als ze nu niet willen blijven, moet Marokko de wet toepassen in het kader van de veiligheid in het land’, aldus Charki Draiss van het ministerie van Binnenlandse Zaken afgelopen maandag. Hij zei dat een ander gebied waar veel vluchtelingen verblijven bij de Spaanse enclave Ceuta binnenkort hetzelfde lot wacht.

Het gevolg van die aankondiging was dat honderden migranten wanhopig probeerden de grens naar Melilla over te steken. Op dinsdag deden ruim 600 migranten een poging daartoe. Slechts 35 personen bereikten Spaans grondgebied. Vijf personen raakten volgens de grensautoriteiten gewond.

15 Verdronken vluchtelingen vorig jaar

Een rechtbank in Ceuta heeft 16 Spaanse agenten van de Guardia Civil gedagvaard antwoord te geven op vragen over hun rol bij het drama waarbij vorig jaar februari 15 migranten verdronken bij hun poging om Ceuta te bereiken. Er werden vanuit bootjes door de kustwacht rubberen kogels op de zwemmende vluchtelingen afgeschoten en zij die land bereikten werden eveneens met rubberen kogels en traangas tegengehouden.

Volgens de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Jorge Fernández Díaz, hadden de agenten alleen rubberen kogels in het water geschoten om de vluchtelingen af te schrikken. Hij ontkende dat de agenten enige rol hebben gespeeld in de dood van de migranten.