De gewapende eenheden betraden de bufferzone en zijn aanwezig in vier bufferzones: Al Mahbas, Tifarity, Guerguerate en Bir Lahlou.

Deze nieuwe ontwikkeling komt slechts drie dagen nadat een soortgelijke operatie werd uitgevoerd in het gebied bij Mahbas, waar 14 militieleden twee tenten opzetten op slechts 1 km van een punt dat wordt ingenomen door Marokkaanse soldaten.

Versterkingen gestuurd naar de Sahara
De spanning is gestegen en het gebruik van wapens tussen de twee partijen is niet uitgesloten. Een optie die de minister van Binnenlandse Zaken, Abdelouafi Laftite, deze zondag in het Parlement niet heeft verworpen. Vooral als de Verenigde Naties niet ingrijpen om de Polisario te overtuigen zich terug te trekken uit de vier bufferzones waar het van plan is de bevolking van de Tindouf-kampen en haar diensten over te plaatsen.

Niettemin is Marokko nog steeds voorstander van het diplomatieke kanaal. “De komende uren wordt er een brief gestuurd aan de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, om de overtreding van Polisario in de vier bufferzones uit te leggen”, zegt een andere bron. Een manier voor Rabat om de internationale organisatie te herinneren aan haar verantwoordelijkheden als garant voor het respect voor het staakt-het-vuren.