Volgens een onthulling van de paleis begroting, die tot grote woede leidde onder de door armoede geteisterde bevolking van Marokko,  besteedt de Marokkaanse Koning, Mohammed VI, per maand £3.6 miljoen ($8.8 miljoen) aan salarissen voor zijn staf, £97,000 aan reparaties aan zijn auto’s en bijna £53,000 aan voedsel.

Details van de verkwistende uitgaven – het is de eerste keer dat de financiën van een Koninklijke Arabische huishouding zijn onthuld, laten zien dat de koning, de Marokkaanse belastingbetaler per jaar £144.6 miljoen ($353 miljoen), 18 keer meer dan Queen Elizabeth kost.

Het paleis geeft £632,000 uit aan elektriciteit en water, £600,000 aan telefoonkosten en £355,000 aan benzine en brandstof. De maandelijkse rekening voor kleding is £121,000, en bij geen activiteit zijn de kosten al £61,000.

De activisten die strijden voor democratie wijzen op het feit dat zes miljoen Marokkanen, een vijfde van de bevolking moeten overleven van minder dan £1 per dag.

Het privé vermogen van de Koninklijke Marokkaanse familie wordt door het Amerikaanse financiële tijdschrift Forbes, geschat tussen £2.1 en -£2.7 biljoen

Het Marokkaanse Franse tijdschrift Tel Quel, maakte, ingefluisterd door de neef van de koning, prins Moulay Hicham, deze onthullingen openbaar met een oproep om het Marokkaanse regeringssysteem te hervormen.

‘Hervorming van het koningschap is de enige manier om het voortbestaan te verzekeren’, aldus de prins, die sinds de twee mannen van mening verschillen, verbannen is uit het koninklijk paleis in Rabat en momenteel in de VS woont.

Marokko’s parlement dat gecontroleerd wordt door de koning, doorliep zonder debat, het jaarlijkse ritueel van goedkeuring van het Koninklijke budget.

Er werken zo ongeveer 1100 mensen aan het hof van Mohammed VI, die een reputatie van playboy had voor hij zijn despotische vader, Hassan II, in 1999 opvolgde. Op een gegeven moment werd hij, door zijn eerdere belofte, de Marokkaanse economie te hervormen, uitgeroepen tot de ‘Koning van de armen’, hoewel hij voor een bezoek aan de Westelijke Sahara vier Hercules transport vliegtuigen eiste om zijn luxueuze gevolg te vervoeren.

Volgens Tel Quel, die de bedragen samenstelde op basis van officiële rapporten en een nationaal taboe doorbrak door deze te publiceren, profiteert de koning meer dan welk andere Europese Koninklijke familie of staatshoofd ook, van het geld van de belastingbetaler. In Groot Brittannië is het jaarlijkse budget voor de koningin voor vijf jaar vastgelegd op 7.9 miljoen, terwijl de Spaanse Koninklijke familie £5.05 miljoen kost and de Belgische monarchie £4.23 miljoen per jaar. President Jacques Chirac, van Frankrijk heeft een budget van £22.3 miljoen per jaar.