Salaheddine Mezouar, voorzitter van het organisatiecomité van de COP22 in Marrakech, heeft gereageerd op de polemiek rond de aanwezigheid van een Israëlische vlag op de klimaatconferentie.

Mezouar herinnerde er tijdens een persconferentie op dinsdag aan dat Marokko zich aan de regels van de Verenigde Naties moet houden en vroeg aan degenen die de kwestie uitbuiten om redelijk te zijn.

Marokko is gastheer van dit evenement. Het land voldoet aan de VN-regels. Ik vraag aan degenen die de situatie willen uitbuiten om redelijk te zijn. De strijd is vandaag elders, het gaat om het klimaat.

Salaheddine Mezouar herinnerde er tevens aan dat Marokko de toetreding van Palestina tot de Verenigde Naties had verdedigd en dat het koninkrijk « de eerste verdediger van de Palestijnse kwestie is. Ik ben van mening dat niemand Marokko de les mag lezen over de onaanvaardbare handelingen van Israël.

De verantwoordelijke voegde er nog aan toe dat de politieke uitbuiting van de zaak fout was en dat er respect moest zijn voor de strijd tegen de opwarming van de aarde.