Marokko heeft via regeringswoordvoerder Mustapha El Khalfi gereageerd op het advies van de advocaat-generaal over de uitlevering van de Riffijnse activist Saïd Chaou door Nederland.

Volgens El Khalfi zal Marokko zijn inspanningen blijven verderzetten om de uitlevering van het voormalig Kamerlid te verkrijgen.

“De Marokkaanse regime heeft kennis genomen van het voornemen van de Nederlandse autoriteiten om in beroep te gaan tegen het vonnis van een Nederlandse rechtbank met betrekking tot de uitlevering van Chaou, die het onderwerp is van een internationaal arrestatiebevel voor drugshandel.”, verklaarde El Khalfi.

Minister Nasser Bourita van Buitenlandse zaken zou het dossier vorige week opnieuw met zijn Nederlandse ambtsgenoot Stef Blok hebben besproken. Bourita hekelde tijdens de meeting de vijandige en onaanvaardbare opmerkingen die tegen Marokko werden gemaakt in deze zaak.

Saïd Chaou wordt in Marokko verdacht van internationale drugshandel en corruptie. Hij zou tevens de Hirak-protesten in de Rif hebben gefinancierd en de drijvende kracht zijn achter de “Beweging 18 september voor de bevrijding van de Republiek van de Rif” verklaarde El Khalfi.

De rechtbank van Breda oordeelde in februari dit jaar dat Chaou niet mocht worden uitgeleverd omdat de kans groot was dat hij in Marokko geen eerlijk proces zou krijgen. De advocaat-generaal stelt echter in zijn advies aan de Hoge Raad dat daar te weinig bewijs voor is. Volgens hem moet het vonnis worden vernietigd en moet de Hoge Raad de zaak behandelen.