door Reiner Wandler (in een vertaling van E.J.)

In Marokko dient volgens een wetsontwerp iedereen bestraft te worden die de normalisering met Israël begunstigt. Bij het plaatje hierboven: Locaal antisemitisch volksvermaak in Rabat, Marokko, 25 maart 2012. Een Marokkaan gekleed als een Jood zit bovenop een andere die een ezelskop draagt en zich gedraagt als een ezel om de Arabische regimes uit beelden die zich zouden laten gijzelen door Israël, als deel van een protest tegen de deelname van een Israëlische delegatie aan de 8ste sessie van de parlementaire vergadering van de Mediterraneese Unie. (Aida/AFP/Getty Images)

De videokunstenares Keren Cytter komt in Marokko in het nieuws. Niet vanwege haar werk, dat zij samen met 42 andere kunstenaars uit de hele wereld op de 5e Biënnale van Marrakech wil voorstellen, maar vanwege haar afkomst. De 37-jarige is Joodse, geboren en opgegroeid in Tel Aviv, voordat ze naar Europa verhuisde.

Voor Marokko´s radicale islamieten en panarabisten is de deelname van Cytter aan de Biënnale een provocatie. “Ze is afkomstig uit de Israëlisch-zionistische bezettingsconstructie. Haar uitnodigen maakt van de misdaad van de bezetting iets normaals”, verklaarde Aziz Henawi, secretaris-generaal van het Marokkaanse “Observatorium tegen de normalisering”, een in Londen verschijnende pan-Arabische krant.

Daarmee wordt een manifestatie, die van 26 februari tot 31 maar “bruggen tussen de culturen” wil slaan, iets politieks. De beweging tegen de normalisering roept de voor de Biënnale uitgenodigde Marokkaanse kunstenaars op om zich eveneens uit te spreken tegen de deelname van Cytter.

Henawi en zijn Observatorium vallen ook de erevoorzitter van de Biënnale, André Azoulay, aan. De economisch adviseur van de Marokkaanse koning Mohamed VI. (en daarvoor al van diens vader Hassan II.) zou achter de bedoeling zitten de betrekkingen met Israël te normaliseren. Azoulay is de radicale islamieten en Arabische nationalisten al lange tijd een doorn in het oog. Want hij komt uit een joodse familie uit Essaouira, een Marokkaanse badplaats.

In 2013 zou de handel tussen Marokko en de “zionistische constructie” met 130% zijn toegenomen, aldus Observatorium. Marokko is daarmee wat betreft buitenlandse handel met Israël de nummer zeven van Afrika en, na Egypte en Jordanië, zelfs de nummer drie van de Arabische wereld. Nog onlangs werd bekend dat het leger drie drones in Tel Aviv had besteld om deze bij de bewaking van de grenzen – en van de migratiestroom – in te zetten.

Het “Observatorium tegen normalisering” is geen kleine, radicale organisatie, maar zit al lang in het parlement van Marokko en heeft daar een ongebruikelijk bondgenootschap tot stand gebracht. De regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) heeft samen met de Onafhankelijkheidspartij l´Istiqlal (PI) en de socialisten (UFMP) en postcommunisten (PPS) een wetsontwerp uitgewerkt, volgens welk iedereen bestraft dient te worden die de normalisering met Israël begunstigt: de straf bedraagt twee tot vijf jaar gevangenisstraf evenals geldboetes tot omgerekend € 10.000.

Bovendien dienen van de beschuldigden het staatspensioen en een deel van hun burgerrechten afgepakt te worden. Men wil beslag laten leggen op het tegoed van ondernemingen. Economische betrekkingen en sportieve en culturele uitwisselingen dienen bestraft te worden, dus ook uitnodigingen van Israëli´s voor manifestaties zoals de Biënnale.

Nog is dit slechts een wetsontwerp. Mocht de wet echter door het parlement worden aangenomen – waar het vermoedelijk niet aan een ruime meerderheid ontbreekt – kan men zich afvragen wat er met mensen zoals de Koninklijke adviseur André Azoulay gebeurt. In totaal hebben 5000 Marokkanen het joodse geloof. In het gehate Israël zelf wonen – volgens schattingen – nog eens 900.000 Joden van Marokkaanse afkomst. Velen van hen bezitten tot op de dag van vandaag het dubbele staatsburgerschap en bezoeken regelmatig hun oude vaderlan

Video: Gezocht: Arabische Schindler