Volgens het National Institute of Security Studies van de Universiteit in Tel Aviv is Marokko op weg om een militaire grootmacht in Noord-Afrika en het Midden-Oosten te worden. Het rapport richt zich op militaire capaciteiten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het rapport is op basis van inlichtingendiensten opgesteld en brengt vooral in kaart hoe de wapenwedloop tussen Marokko en Algerije verloopt.
Marokko kocht de afgelopen jaren onder meer 60 tanks, 24 F-16’s, 24 opleidingsvliegtuigen, 200 gerenoveerde M1A1 tanks en drie helikopters van de Verenigde Staten. Defensie kocht ook goed in bij Israël zelf, zo meldt het Instituut. De Israëliërs verkochten militaire uitrustingen voor de F16’s van Marokko. Het zou daarbij vooral gaan om peperdure raketten tot wel 400.00 dollar per stuk.

Het Marokkaanse leger kocht ook wapens, tanks en schepen bij Frankrijk, Rusland, België, Nederland en Spanje. In het rapport staat dat het Marokkaanse leger 195.000 soldaten heeft. Dat is ter vergelijking even veel als buurland Spanje.