Ongebruikelijk hoge temperaturen in Marokko en een gebrek aan regen zetten het land onder druk, dat op weg is naar een tweede opeenvolgend droogteseizoen dat naar verwachting de economische groei van 2020 zal beïnvloeden.

Bank Al Maghrib, de centrale bank van Marokko, voorspelde een economische groei van 3,8% voor het lopende jaar, terwijl het Marokkaanse Centre of Conjuncture (CMC) een groei van 4,6% voorspelde na een teleurstellende groei van 2,9% in 2019, die grotendeels te wijten was aan een significante daling van de landbouw output vanwege onvoldoende regenval begin 2019.

De voorspelling van de CMC was gebaseerd op een toename van meer dan 10% van de toegevoegde waarde aan het einde van het lopende landbouwjaar. De gok van de CMC werd echter een klap gegeven door gegevens die suggereren dat het land sinds eind december een regentekort vertoont van 37,6% in vergelijking met 2018-19.

De graanproductie van vorig jaar daalde met 49% in vergelijking met het uitzonderlijke seizoen 2017-18. De productie bedroeg 5,2 miljoen ton, veel lager dan de 6,1 miljoen ton die door het ministerie van Landbouw en Visserij was voorspeld.

Marokko gaf in 2019 $ 960 miljoen uit aan tarwe-invoer vergeleken met $ 950 miljoen in 2018, terwijl de invoer van maïs vorig jaar $ 540 miljoen bereikte, vergeleken met $ 480 miljoen het jaar ervoor.

De tarweproductie in Marokko zou tijdens het huidige seizoen 4 miljoen ton moeten bedragen, 42% minder dan het seizoen 2018-19, volgens voorspellingen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

In 2014 besloegen de graangewassen in Marokko 65% van het landbouwareaal van het land, aldus het Beleidscentrum voor het Nieuwe Zuiden, een Marokkaanse denktank.

Sinds 2008 heeft de landbouwstrategie van het Groene Marokko-plan getracht het gewicht van granen in de toegevoegde waarde in de landbouw te verminderen door sectoren met een hogere toegevoegde waarde, zoals fruit, te ontwikkelen om landbouwers te helpen de tegenstrijdige weerspatronen te overwinnen.

Het landbouwinkomen is volatiel in semi-droog Marokko, waar klimaatverandering in sommige gebieden droogte en in de zomer flitsende overstromingen heeft veroorzaakt.

De Hoge Commissie voor Planning van Marokko voorspelde een daling van de agrarische toegevoegde waarde met 4,3% en een economische groei van 2,3% vanwege de daling van de graanproductie.

Zonder neerslagvoorspelling landelijk op de korte termijn en ongewoon hoge temperaturen in februari, waren de vooruitzichten voor een goede landbouwcampagne aan het verdampen, wat volgens deskundigen ernstige gevolgen zou hebben voor kleine boeren, de uittocht op het platteland en de trage economische groei zou verergeren.

Landbouw is goed voor meer dan 15% van het BBP van Marokko en heeft 40% van de werknemers in dienst.

De Marokkaanse overheid heeft de douanerechten van 35% op tarwe geïmporteerd van 2 januari-30 april als gevolg van stijgende prijzen voor tarwe en afnemende voorraden op de internationale markt.

Marokko werd gerangschikt als het 22e meest door water gestresste land in een rapport van het World Resources Institute. De waterstress in Marokko wordt bepaald op 1.000-1.700 kubieke meter beschikbaar zoetwater per persoon per jaar, zei de Economische Commissie voor Afrika van de VN (UNECA).

Tegen 2025 zal de waterveiligheid van het land naar verwachting verslechteren tot een toestand van “waterschaarste”, met voorspellingen van minder dan 1.000 kubieke meter beschikbaar zoet water per persoon per jaar, zei de UNECA.

Marokko heeft een $ 12 miljard-programma geïntroduceerd dat de bouw van dammen, het verbeteren van het waterverbruik, het behoud van watervoorraden en het vergroten van het aanbod op het platteland omvat.

De Marokkaanse minister van Landbouw Aziz Akhannouch zei dat het 2020-27-programma 510.000 hectare irrigatiewater zou leveren en 160.000 boeren ten goede zou komen.

Er zal ongeveer $ 990 miljoen worden geïnvesteerd in het omzetten van traditionele irrigatiesystemen in druppelirrigatie en het uitrusten van 350.000 hectare landbouwgrond met nieuwe irrigatiesystemen.