De Marokkaanse autoriteiten hebben een ‘terroristische cel’ ontmanteld die gelinkt is aan terreurgroep Islamitische Staat en die aanslagen aan het voorbereiden was.
Dat meldt het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Een ‘terreurcel’, die bestond uit acht leden, ‘aanhangers van de terreurgroep Islamitische Staat’ en actief was in de steden Fez en Tanger, ‘is donderdag ontmanteld geworden’, aldus het ministerie. ‘Een jachtgeweer, een hoeveelheid munitie, messen en documenten die aanzetten tot de jihad’ werden in beslag genomen.

De leden van de cel hebben ‘nauwe banden met elementen van IS in Syrië en Irak’, en hun doel was ‘om leden te rekruteren om naar conflictzones te sturen, en als het echt nodig is, aanslagen te plegen in hun land van afkomst’, aldus Binnenlandse Zaken nog.

Marokko is een voorvechter van de gematigde islam en is zeer actief de strijd tegen het jihadisme. Het land is de afgelopen vier jaar echter redelijk gespaard geweest van terroristische aanvallen. In 2003 kwamen bij aanslagen in Casablanca 45 mensen om, en in Marrakech vielen in 2011 een toeristische zone 17 doden.

De afgelopen maanden werden in het land verschillende aan IS gelinkte terreurcellen opgerold en meerdere rekruteerders voor de groep opgepakt.